Fejlécképek

Hegyvidéki Önkormányzat

Rólunk
Üdvözöljük honlapunkon!

Óvodánk területére lépve az ide látogatót nagyon kellemes, szemet gyönyörködtető látvány fogadja: rövid szolgalmi útból a nagy, füves, parkosított kert, a sok örökzöld növény és fa, melyek megszűrik a városi levegőt. Tovább haladva az óvodaépület, majd játszóudvarunk található. Az óvoda épületének emeletén található korszerű, jól felszerelt, tágas torna- termünk. A fenntartó által jóváhagyott költségvetésből, pályázati pénzből és az óvoda alapítványának támogatásából beszerzett mozgásfejlesztő játékok és eszközök nagy választéka áll rendelkezésünkre a gyermekek játékos és változatos fejlesztéséhez.


A Kiss János altábornagy utcából számozódó, de a Beethoven utca felől megközelíthető tagóvodánk 2015. szeptember 1-én nyílt meg, ahova mostanra már 4 csoportba összesen 101 gyermek jár. A teljes körűen korszerűsített épületben, az első emeleten helyezkedik el az óvoda. Tágas, világos, vidám hangulatú belső terekkel és egy nagy tornateremmel rendelkezik, ahol fejlesztő pedagógus és utazó rendszerben logopédus is foglalkozik a gyermekekkel. Pedagógiai Programunk azonos, hagyományainkat ott is éltetjük, de a sajátos adottságokra igyekszünk új programokat is bevezetni. Empatikus óvodapedagógusaink mindegyike főiskolai végzettséggel rendelkezik, többüknek szakvizsgája is van.


Óvodánk mottója: BIZALOM, SZERETET, CSALÁDIAS LÉGKÖR


Minden gyermek egy egyedülálló csoda. Már ő is tele van jó és rossz tulajdonságokkal. Segítenünk kell abban, hogy pozitív tulajdonságainak erősítésével folyamatosan visszatérő sikerélményhez jusson. Elsődleges szempont, hogy a gyerek jól érezze magát az óvodában. Testi, lelki, szellemi szükségletét elégítse ki a megismerési folyamat, s elmélyülhessen a cselekvésben. Ezért fontos a játékosság, a cselekedtetés, a felfedezés és a motiváció. Önként vegyen részt a tevékenységben, azonosuljon a feladattal, akkor tekinti könnyen magáénak.


Az óvodai nevelés során kiemelten foglalkozunk az alábbi területekkel: egészséges életmód; az érzelmi nevelés és a szocializáció biztosítása, a környezet megismerése, megszerettetése, megóvása.


Szeretnénk kialakítani a helyes magatartásformákat, megalapozni, hogy fel- nőve majdan továbbra is igényük legyen az ilyen típusú életvezetés.

Az udvar adottságai révén folyamatosan tudjuk figyelni a természet változásait, a növények fejlődését. A nagycsoportosok konyhakertjében évelő növényeken kívül virágokat, zöldségeket vetnek és palántáznak, melyeket egész éven át ápolnak, a termést a kisebbekkel együtt, közösen fogyasztják. Ezek a tevékenységek nem csak ismereteket nyújtanak, hanem érzelmi életüket is gazdagítják, mert nap, mint nap örömforrások a gyermekek számára.

Óvodánk sajátos arculata főleg hagyományaink kialakításából és a különböző, ismétlődő programok megszervezéséből, megtartásából formálódik.

Törekvésünk az, hogy az óvodánkba járó gyerekek nyugodt, barátságos környezetben készüljenek az iskolára. Alapító Okiratunk lehetővé teszi, hogy enyhe mozgássérült gyermekeket is integráltan nevelhessünk mindkét fel- adatellátási helyünkön. El tudjuk látni táplálékallergiás gyermekek étkeztetését is.

Hitvallásunk, hogy a védettség és biztonságérzet vágya mellett a kisgyermeknek hihetetlen szeretetigénye van, szüksége van arra, hogy érezze: elfogadják és szeretik, ráadásul olyannak, amilyen.


Csak az tanul meg szeretni, akit szeretnek; az tud megtanulni másokat elfogadni, aki maga is átélte az „elfogadottság” élményét.

Célunk, hogy az óvodában a gyerekek, a szülők és az óvónők is jól érezzék magukat.

Középpontban a gyerekekben rejlő lehetőségek kibontakoztatása, a kreativitás fejlesztése áll, ahol a gyerekek nagy horderejű, meghatározó élmények egész sorát élik át.


 

„Megnyílott az óvoda,

varázslatos palota.

A falakról vidám bábok kuncogják a nagyvilágot.

Itt nevetgél sok barát, felfedezünk száz csodát, …

… s ahány játék, annyiféle, és a mesének sincs vége!

Ebben a klassz oviban minden rendben – csakugyan!”